Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.51 (190)
Schab z glazurowanym ananasem to danie dla miłośników słodkich dań. Ananas wprowadza orzeźwiającą świeżość kontrastującą ze słonym smakiem soczystego mięsa.
schab 1.5 kg
ananas 2 szt.
sól 6 g
pieprz 5 g
miód 45 ml
sos sojowy 150 ml
sezam 30 g
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Ananasy obieramy ostrym nożem. Usuwamy liście i czarne „oczka”. Mięso oprószone solą i pieprzem wkładamy do dużego naczynia i pieczemy przez 20 min w temp. 170°C.
Tłuszcz usuwamy, do naczynia dodajemy miód, sos sojowy, sezam i ananas. Obniżamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez kolejne 40 min, podlewając wytworzonym sosem mięso i owoce. Schab podajemy pokrojony w plastry z ananasem i ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: szynka z glazurą żurawinową i gruszkami