fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.46 (188)
Drobiowe wątróbki często występują w towarzystwie owoców, bo słodkie smaki pasują do nich idealnie - oto sałatka z malinami.
wątróbka drobiowa 400 g
sałata 150 g
szpinak 100 g
natka pietruszki 0.25 pęczka
szczypiorek 0.25 pęczka
olej 45 ml
szalotka 100 g
czosnek 1 ząbek
pieprz 5 g
sól 5 g
ocet 45 ml
maliny 200 g
Wątróbki oczyszczamy. Przecinamy na pół. Przekładamy na ręczniki papierowe.
Liście sałaty i szpinaku myjemy i osuszamy. Rozdzielamy je w głębokim naczyniu, posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy 3 min, na małym ogniu, posiekane szalotki i czosnek.
Dolewamy pozostały olej i obsmażamy wątróbki przez 5 min na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu. Powinny pozostać lekko różowe w środku. Oprószamy solą i pieprzem.
Gdy lekko przestygną, rozkładamy je na sałacie. Na tłuszcz ze smażenia, na dużym ogniu, wlewamy ocet, dodajemy kilka malin i mieszamy szybko, zeskrobując z dna za pomocą szpachelki.
Rozprowadzamy zawartość patelni na wątróbkach i sałacie. Posypujemy świeżymi malinami i od razu podajemy.
Porady
W przypadku braku octu malinowego, użyjmy czerwonego octu winnego.
Zobacz też przepis na Policzki wołowe z sosem pieczeniowo-truskawkowym