Maria Panzer
0 (0)
Sałatka z kiełbasą to jeden z klasycznych przepisów kuchni niemieckiej. Jest sycąca i jednocześnie dość lekka, dzięki chrupiącej rzodkiewce, cebuli i ogórkom kiszonym. W Niemczech to częsty bywalec w pubach. Ale my podajemy oryginalny przepis na sałatkę z kiełbasą bawarską, którą bez problemu przygotujecie w domu. Można ją jeść samodzielnie lub potraktować jako dodatek do dania głównego, to również świetna przystawka.
biała kiełbasa 250 g
czerwona cebula 1 szt.
rzodkiewka 0.5 pęczka
kiszone ogórki 50 g
sól 2 g
pieprz 2 g
musztarda 2 g
ocet winny 50 ml
olej słonecznikowy 50 ml
gałka muszkatołowa 2 g
Przygotowanie składników: rzodkiewki myjemy i osuszamy, kroimy w plastry. Czerwoną cebulę obieramy i tniemy w drobne krążki. Kiełbasę bawarską i korniszony rozcinamy w cienkie plasterki. Wszystko razem mieszamy w misce.
Sos do sałatki z kiełbasą: mieszamy musztardę (średniej ostrości), ocet winny (lub ziołowy albo jabłkowy) i olej słonecznikowy (lub rzepakowy), doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wlewamy go do wcześniej przygotowanych składników.
Macerowanie: sos wlewamy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy ją na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ponownie ją doprawiamy do smaku, mieszamy.
Porady
- Sałatkę z kiełbasą według niemieckiej, oryginalnej receptury najlepiej jest robić z białą cielęco–wieprzową kiełbasą bawarską, w której wyczuwalne są nuty pietruszki i cytryny. Jeśli, jednak nie mamy do niej dostępu, to z powodzeniem możemy zastąpić ją białą kiełbasą wieprzową.
- Sałatkę z kiełbasą bawarską możemy podać z dodatkiem świeżego pieczywa, np. bagietki lub z preclami bawarskimi. Sprawdzą się również grzanki czosnkowe.
- Taka sałatka to także świetny pomysł na wykorzystanie białej kiełbasy, która została nam z wielkanocnego stołu. To też ciekawy pomysł, urozmaicający spotkania przy grillu.
- Sałatkę z kiełbasą można dodatkowo ozdobić posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub kolendrą.