Przygotowanie: 45 min Gotowanie: 1 godzina Porcja: 150 kcal
Składniki:
80 dag dyni
2 łyżki masła
4 łyżki zmielonych migdałów
4 jajka
2 łyżki rumu
5 łyżek tartej bułki
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka skórki cytrynowej
konfitura wiśniowa
szczypta soli ltłuszcz i tarta bułka do formy
Rumowy budyń z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dynię oczyścić, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, dodać masło, skropić kilkoma łyżkami wody, dusić do miękkości (25/30 minut). Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać zmielone migdały, dynię, rum, skórkę cytrynową i pianę z białek oraz 5 łyżek tartej bułki, wymieszać.
Formę budyniową posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Nałożyć masę dyniową, wyrównać. Formę szczelnie zamknąć, wstawić do dużego garnka napełnionego do połowy wodą. Gotować godzinę.
Gotowy budyń lekko przestudzić, wyjąć z formy na półmisek, przed podaniem przybrać konfiturą z wiśni.