Różowe burgery to propozycja na obiad nie tylko dla dzieci. Bułki do burgerów zyskają różowy kolor za sprawą świeżego buraka, a same burgery będą różowe dzięki soczewicy.
Przesiać mąkę z solą. Dodać siemię lniane. W rondlu rozgrzać 170 ml mleka roślinnego. Powinno stać ciepłe (nie gorące!). Wrzucić drożdże i cukier do mleka. Rozpuścić i odstawić do wyrośnięcia.
Zetrzeć na tarce świeżego buraka (połowę lub cały w zależności od rozmiaru) i odcedzić sok.
Wymieszać mąkę z siemieniem lnianym, 170 ml letniej wody, 3 łyżkami oleju, sokiem z buraka oraz rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Zagnieść ciasto, żeby było gładkie i elastyczne, a czerwony kolor był jednolity. Uformować bułeczki po mniej więcej 125 g.
Ułożyć bułeczki na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmarować bułeczki pozostałym mlekiem roślinnym, posypać sezamem białym oraz czarnym. Odstawić bułeczki, by odpoczęły. Gdy trochę wyrosną, włożyć blachę z bułkami do rozgrzanego do 185 stopni Celsjusza piekarnika (góra–dół) na 20 minut.
W międzyczasie wstawić wodę na soczewicę, posolić. Wrzucić soczewicę do wrzącej wody i ugotować. Odlać wodę, dodać na oko trochę skrobi ziemniaczanej, sól i pieprz mielony. Wymieszać dokładnie (aby masa nie była płynna), uformować kotleciki.
Usmażyć kotlety na oleju na rozgrzanej patelni. Czerwoną cebulę pokroić na plasterki, zalać octem, odstawić na jakiś czas. Upieczone bułeczki przekroić na dwie części, każdą część posmarować przetartym przez sito awokado, ułożyć kotlet z soczewicy, pokrojone w plastry mango, sałatę, pomidor oraz marynowaną czerwoną cebulę. Drugą połówką przykryć hamburgera. Podawać z chipsami z jarmużu i połówkami pomidorów koktajlowych.
Przepis z książki "Trzecia Polska Edycja Programu MasterChef Junior".