ROLADA BISZKOPTOWA

Ocena:

4.49 (148)

  • 1 godz. 30 min.
Składniki do przygotowania dostepne cały rok,pyszna,delikatna rolada biszkoptowa

Składniki:

  • biszkopt:
  • 80g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 500 g smietany 30%
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyzki cukru
  • 1/3 szklanki wody do żelatyny
  • pół słoiczka dżemu,ja użyłam truskawkowy
  • na wierzch:
  • kilka kostek białej i mlecznej czekolady-do starkowania
  • do polania na wierzch:
  • 1/3 szkl.wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru

Rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto: białka oddzielamy od zółtek.Białka ubijamy na sztywno.Żóltka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładko,dodajemy do białek,delikatnie mieszamy.Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszamy bardzo delikatnie.Ciasto wykładamy na wysmarowaną argaryną i posypaną bułka tartą blachę.Pieczemy ok 10 minut w 170 st.Ciepłe przykrywamy ściereczką,zwijamy w roladę.
  • krem: zelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie,odstawiamy do ostudzenia.Śmietaną ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i zelatynę,miksujemy.
  • Rozkładamy roladę,z brzego kładziemy łyżką dzem wzdłuż całej długości biszkoptu,na szerkość ok 2 cm.Na reszcie biszkoptu rozsmarowujemy bitą smietanę.Deliatnie zwijamy ciasną roladę.Okręcamy folią aluminiową.Wstawiamy do lodówki do stężenia.Po ok godzinie wyjmujemy.
  • poncz: do wody wyciskamy sok z cytryny,dodajemy cukier,dobrze mieszamy.Gotową mieszanką polewamy delikatnie roladę na wierzchu,nastepnie starkowujemy biała i ciemną czekoladę,odstawiamy do lodówki

Porady

Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne