Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska
4.48 (188)
Lubisz kawę, a jeszcze bardziej kawowe ciasteczka? Ten przepis jest dla Ciebie! Kruche słodkości z nutą kawy będą idealną propozycją na podwieczorek lub małe co nie co w ciągu dnia.
masło 300 g
cukier puder 300 g
mąka ziemniaczana 125 g
mąka 500 g
jajka 2 szt.
kawa rozpuszczalna 60 ml
likier kawowy 90 ml
mąka orzechowa 50 g
kawa 100 szt.
Masło, 250 g cukru pudru, oba rodzaje mąki i jajka ucieramy. Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach likieru. Orzechy i kawę dodajemy do masy, zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy pergaminem, z ciasta wyciskamy szprycą kółeczka, pieczemy 15 min w temp. 200ºC, wyjmujemy i studzimy.
Resztę cukru i likieru ucieramy na lukier, polewamy nim ciasteczka, ozdabiamy ziarenkami kawy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Porady
Zobacz też: herbata i kawa prosto z lasu [recenzja książki]