Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.53 (143)
Sycące i pyszne danie z kurczaka - zamiast piec go w całości jak zwykle, przygotujcie potrawkę. Do sosu koniecznie dodajcie rieslinga!
borowiki 40 g
szalotka 4 szt.
kurczak 1.5 kg
mąka 50 g
oliwa z oliwek 45 ml
sól 10 g
pieprz 5 g
białe wino 600 ml
liść laurowy 4 szt.
tymianek 3 gałązki
żółtko 1 szt.
śmietana 100 ml
Suszone grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na 45 min. Grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową, odciskamy, aby usunąć nadmiar wody, i kładziemy na papierowym ręczniku. Grzybowy płyn zachowujemy. Obrane szalotki drobno siekamy. Kurę rozcinamy na 8 kawałków. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. W garnku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso przez 5 min z każdej strony.
Nadmiar tłuszczu ze smażenia odlewamy do osobnego naczynka. Do mięsa dodajemy szalotki, polewamy odstawionym płynem grzybowym i rieslingiem. Dodajemy liść laurowy, tymianek i wcześniej opłukane gałązki natki pietruszki. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 min, dodajemy borowiki. Gotujemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy kawałki kury i grzyby, które odkładamy w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy sos: płyn z gotowania redukujemy przez 15 min na sporym ogniu. W oddzielnym garnku mąkę roztrzepujemy ze 100 ml sosu z gotowania. Stale mieszamy i gotujemy jeszcze 10 min, zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko i starannie mieszamy, aby się nie ścięło. Dodajemy śmietanę i mieszamy na małym ogniu, aby sos dobrze się zagrzał. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do sosu wkładamy kawałki kury i borowiki. Podajemy od razu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady
W wersji luksusowej: danie przygotowujemy z pulardy i suszonych smardzów.
Zobacz też: kurczak na butelce