Sezon na leśne jagody w pełni, a więc zapraszam na kruchy pleśniak z borówkami z lekką bezową pianką
Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki krupczatki
Nadzienie:
- 2,5 l borówek
- 5 białek
- 1 opakowanie kisielu owocowego
- 1 szklanka cukru
Pleśniak z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać pięć żółtek i cukier waniliowy. Dalej ucierać. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z mąką. Ciasto wyrobić ręką, podzielić na 3 równej wielkości kule, wstawić do lodówki na ½ h. Dwie kule ciasta rozłożyć na blachę (pozakłuwać widelcem), nałożyć owoce. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru, a na koniec dodać do niej jeden kisiel owocowy. Pianę rozłożyć na owoce. Na pianę wyłożyć posypkę z trzeciej kuli ciasta – krusząc ciasto w dłoniach. Piec około 45 - 50 minut w temp. 200 ۫C. Znakiem, że ciasto będzie gotowe, jest zarumieniona, jasnobrązowa posypka. Można podawać z ubitą śmietaną.