4.52 (172)
Placki z serka wiejskiego to doskonały pomysł na fit śniadanie. Zawierają dużo białka i można je zajadać, z czym tylko dusza zapragnie. Na dodatek przyrządza się je ze składników, które zazwyczaj już czekają na nas w lodówce. Są mięciutkie, a przy tym mają ciekawą konsystencję. Wypróbujcie te słodkie placuszki z serka wiejskiego, gwarantujemy, że szybko znikną z talerza.
serek wiejski 200 g
mąka pszenna 80 g
jajka 2 szt.
proszek do pieczenia 4 g
cukier waniliowy 8 g
olej 30 ml
owoce 100 g
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Make eat easy
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier wanilinowy i mieszamy przez chwilę rózgą kuchenną, do połączenia składników. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładamy serek wiejski. Mieszamy dokładnie łyżką.
Make eat easy
Na patelni (najlepiej o średnicy 24 cm) rozgrzewamy olej na średniej mocy palnika. Możemy sprawdzić czy patelnia się odpowiednio nagrzała, dodając odrobinę ciasta, jeśli od razu skwierczy, to znaczy, że można już zaczynać smażenie. Nakładamy porcję ciasta, tworząc placek o średnicy ok. 7 cm, na 24-centymetrowej patelni zmieszczą się jednorazowo 3 placki. Smażymy je przez minutę, półtorej, aż lekko urosną i się ładnie zrumienią. Przewracamy na drugą stronę smażymy krócej, przez minutę, półtorej - sprawdzamy na bieżąco czy są rumiane, żeby się nie przypaliły.
Make eat easy
Po każdej porcji placków warto przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i nalać nową porcję oleju. Pozwoli to usunąć drobinki ciasta, które będą się palić przy kolejnych partiach.
Make eat easy
Placki z serka wiejskiego możemy podać z ulubionymi owocami sezonowymi. Dodatkowo wierzch można ozdobić kleksem śmietany, polać sosem owocowym lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Meat eat easy