iStock
4.53 (161)
Pizza z ziemniakami doskonale sprawdza się w charakterze przystawki w stylu włoskim. Proste połączenie smaków – bez dodatku sosu pomidorowego – tworzy spójną i delikatną kompozycję. Chrupiące ciasto, kremowe ziemniaki, ser gruyère i rozmaryn idealnie do siebie pasują. Pizza bianca z ziemniakami jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych smaków pizzy.
drożdże 7 g
woda 250 ml
mąka 300 g
sól 5 g
oliwa z oliwek 15 ml
ziemniaki 2 szt.
cebula 1 szt.
mozzarella 150 g
ser gruyere 50 g
rozmaryn 15 g
Rozczyn na pizzę: suszone drożdże mieszamy z 60 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstawiamy na 30 min.
Ciasto na pizzę: do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy połowę porcji wody, sól, oliwę i spienione drożdże. Łączymy składniki dużą drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy ciasto (pozostałą wodę dodajemy w miarę wyrabiania ciasta, jeśli jest za gęste).
Wyrastanie: ciasto zagniatamy w kulę i przekładamy do miski posmarowanej oliwą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 250°C
Ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy je na 5 min do wrzącej wody, po czym wyjmujemy na durszlak.
Dodatki: cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie pióra. Mozzarellę kroimy w plastry, a ser gruyère ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Składanie pizzy: wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy cebulę i mozzarellę, a na niej plasterki ziemniaków.
Pieczenie: posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na niecałe 10 min.
Podawanie: pizza z ziemniakami doskonale smakuje posypana suszonym rozmarynem.
Porady
- Z drożdży instant nie trzeba przygotowywać rozczynu. Jednak zalecamy zalać je ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Dzięki temu ciasto na pizzę wyjdzie mniej zbite i bardziej delikatne.
- Można także użyć świeżych drożdży zamiast suchych – 25 g rozrabiamy z ciepłą wodą, odrobiną soli i cukru. Opcjonalnie dodajemy 15 ml oliwy z oliwek.
- Pizza z ziemniakami jest bardzo delikatna, co warto przełamać bardziej wyrazistym smakiem sera. Półtwardy szwajcarski ser gruyère można zastąpić innymi, o podobnym smaku: jarslbergiem, emmentalerem, raclette lub comte.
- Poza rozmarynem, do pizzy z ziemniakami pasuje także świeży tymianek lub drobno posiekany szczypiorek.
Pizza rzymska z ziemniakami i neapolitańska to dwa najbardziej popularne rodzaje włoskiego specjału. Czym się różnią?
Pizza bianca z ziemniakami w podstawowym przepisie przygotowana jest bez sosu. Jednak jeśli chcemy, aby była bardziej wilgotna, możemy dodać do niej sos śmietanowy. Na nim rozkładamy ser i pozostałe dodatki. To świetna baza także do innych smaków pizzy – góralskiej z oscypkiem lub pizzy carbonary. Gotową pizzę możemy podać:
Ciekawą propozycją jest ciasto na pizzę zrobione z ziemniaków. To dobra alternatywa dla osób, które ograniczają gluten. Można ją przygotować z niewielkim dodatkiem mąki pszennej lub z mąką ryżową – jeśli zależy nam na całkowicie bezglutenowej pizzy. Aby zrobić ziemniaczaną pizzę potrzebujemy:
Na pizzę z ziemniaków pieczemy 15–20 min w temperaturze 220°C i dopiero po tym czasie nakładamy sos, ser i inne dodatki. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 5–10 min.