Pierś indycza z boczkiem

Ocena:

4.49 (150)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
wspaniałe danie na rodzinny objad

Składniki:

  • pierś z indyka (1200 g)
  • 200 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 250 g szarotek
  • 200 g małych pieczarek
  • strąk zielonej papryki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1/2 l rosołu (z kostki)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/8 l czerwonego wina
  • pieprz biały
  • sól

Pierś indycza z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem.
  • Obłożyć ciasno plastrami boczku.
  • Obwiązać nicią.
  • Szalotki i pieczarki obrać i umyć.
  • Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
  • Masło rozgrzać.
  • Obsmażyć w nim mięso z każdej strony.
  • Dodać warzywa.
  • Chwilę wszystko razem smażyć.
  • Zalać połową rosołu.
  • Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C.
  • Wstawić do niego brytfankę z mięsem i warzywami.
  • Piec ok 75 minut, wygotowany sos uzupełniając rosołem.
  • Pieczeń wyjąć.
  • Zdjąć nici.
  • Odstawić w ciepłe miejsce.
  • Do sosu z warzywami dodać wino.
  • Zagotować.
  • Połączyć z przecierem pomidorowym i śmietaną.
  • Doprawić solą i białym pieprzem.
  • Przelać do sosjerki.
  • Pieczeń podawać pokrojoną w plastry i ugarnirowaną ugotowanymi brokułami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne