Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 15 minut Sztuka: 150 kcal Składniki na ok. 30 sztuk
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag masła
jajko
2 łyżki gorzkiego kakao
przyprawa do pierników
Lukier:
szklanka cukru pudru
2–3 łyżki soku z cytryny
Piernikowe gwiazdki z lukrem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części wsypać kakao. Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki.
Lukier: składniki utrzeć na jednolitą masę. Obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wyciąć ciasteczka, ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10–15 minut w temp. 180°C. Upieczone pierniczki udekorować lukrem. Odstawić, aby wysechł.