Pesto można przygotować z wielu składników - my postawiliśmy na brokuły i bazylię
Składniki:
2 szklanki różyczek brokuła
5 dag orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
doniczka bazylii (obrywamy tylko listki)
5 dag startego parmezanu lub podobnego sera
oliwa
sól, pieprz, mielona papryka
Pesto z brokułów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Brokuły gotujemy ok. 5 min w lekko osolonej wodzie, odławiamy do miski wypełnionej wodą z lodem (aby zachowały kolor i jędrność), osączamy. Pinie prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki – prócz oliwy i przypraw – miksujemy na gładką pastę, po czy mieszając, dolewamy cienkim strumieniem tyle oliwy, aby uzyskać pożądaną konsystencję, i przyprawiamy do smaku.
Pesto wystarczy wymieszać ze świeżo ugotowanym al dente makaronem (najlepiej orecchiette albo tagliatelle), posypać serem, ziołami i pieprzem, aby w 10 min mieć obiad. Pesto nadaje się też do zup, zapiekanek, kanapek, naleśników, gnocchi itd.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017