www.BBCgoodfood.com
5 (2)
Zapiekany pasternak Hasselback to świetna alternatywa dla ziemniaków z piekarnika. Słodkie warzywa upieczone zostały w aromatycznej glazurze z pomarańczy i syropu klonowego. Smak podkreśla świeży tymianek. To świetna opcja na wykwintny obiad, ale również szybki posiłek w ciągu dnia. Sprawdź przepis na zapiekany pasternak Hasselback, który pokochają nie tylko miłośnicy kuchni wege.
syrop klonowy 10 ml
oliwa z oliwek 15 ml
pasternak 340 g
pomarańcze 1 szt.
ocet winny 15 ml
tymianek 35 g
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na pół. Z połowy owocu wyciskamy sok. Tymianek myjemy, osuszamy i siekamy.
Pasternak (sprawdzi się również pietruszka) myjemy, odkrawamy końce. Delikatnie, ostrym nożem nacinamy warzywa w poprzek, co ok. 2-3 milimetry, uważając, by ich nie przekroić (plasterki mają być cieniutkie i przypominać harmonijkę). Następnie wykładamy je na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy glazurę: do miseczki wlewamy sok pomarańczowy, ocet, syrop klonowy i tymianek. Dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Gotowym sosem polewamy pieczone warzywa i zostawiamy w piekarniku jeszcze przez 15 minut. W trakcie obróbki termicznej warto kilkukrotnie łyżką zebrać sos, który spłynął na blachę i ponownie polać nim pasternak.
Zapiekany pasternak Hasselback podajemy jeszcze ciepły, jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. Świetnie smakuje w towarzystwie twarożku ze śmietaną i szczypiorkiem.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/hasselback-parsnips-with-orange-maple-syrup