Inna wersja faszerowanej papryki tym razem z kuskusem.
Składniki:
12szt papryki
500g mięso mielone
250g kaszy kuskus
do smaku papryka słodka, papryka ostra
pieprz
łyzeczka oregano
kilka sztuk kaparów z zalewy
łyzeczka pasty harissa
ser grana padano
posiekane listki bazylii.
oliwa z oliwek
1/2 opakowania fety
2 łyzki przecieru pomidorowego
Papryka faszerowana mięsem i kuskusem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kuskus zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 5 min lekko ochłodzic. Papryki przekroic na pol. Jedna drobno posiekac. Mięso wymieszac z posiekana papryką, przyprawami, ziołami, przecierem, fetą i kuskusem. Umyte strąki papryki oczyścić z gniazd nasiennych, napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonej formie, każda posypac serem, na gore dac kapary, skropić oliwą, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec. Okolo 45 minut. wystarczy. Podac z soem pomidorowo-ziołowym