www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Palce zombie to propozycja dla ludzi o stalowych nerwach, ponieważ wyglądają naprawdę strasznie. Ale przy okazji to także dobry pomysł dla dzieci - ich bazę stanowią zmiksowane daktyle, dlatego mamy tu do czynienia z naprawdę zdrową przekąską. A do tego robi się je niezwykle prosto i szybko. Gwarantujemy, że palce zombie zrobią prawdziwą furorę na przyjęciu halloweenowym.
płatki owsiane 30 g
daktyle 250 g
gorzka czekolada 100 g
masło orzechowe 60 g
migdały 15 szt.
Rozdrabnianie: wszystkie składniki oprócz migdałów przekładamy do robota kuchennego (sprawdzi się też blender o dużej mocy). Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, powinny być w niej wyczuwalne i widoczne większe kawałki.
Wykończenie: blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy paluszki, a następnie układamy je na blasze. Z jednej strony na końcu palca wciskamy migdałowy „paznokieć” w koniec każdego palca.
Chłodzenie: palce zombie wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby stwardniały. Dobrze schłodzone układamy w misce, dla zwiększenia efektu powinny z niej wystawać, wręcz zwisać.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/zombie-fingers