www.bbcgoodfood.com
5 (3)
Owsiane batony z jabłkami to smaczny i zdrowy pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi syropu klonowego są delikatnie słodkie. Smak owoców podkreślają korzenne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Są pyszne i sycące, dlatego sprawdzą się zarówno w szkole, jak i w podróży. Koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis na dietetyczne batony z płatków owsianych.
masło 175 g
jabłka 350 g
syrop klonowy 200 g
suszone jabłka 50 g
cukier trzcinowy 150 g
płatki owsiane 300 g
cynamon 2 g
woda 30 ml
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Kwadratową formę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy, przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Owoce umieszczamy w małym rondelku wraz z dwoma łyżkami wody i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż zmiękną (powinny dać się łatwo rozgnieść). W razie potrzeby, dolewamy odrobinę wody i wydłużamy czas obróbki termicznej.
Na patelnię wrzucamy masło, syrop klonowy (możemy go zastąpić miodem, syropem daktylowym lub z agawy) oraz cukier lub zamiennik w postaci ksylitolu bądź erytrytolu. Składniki podgrzewamy na średniej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru lub jego alternatywy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, suszone jabłka i cynamon. Dobrym pomysłem będzie również szczypta kardamonu, który podkreśli smak ciasta. Dodajemy rozpuszczone masło z syropem i cukrem oraz ugotowane jabłka. Wszystko mieszamy, aż wszystko równomiernie się połączy.
Masę przekładamy do formy z papierem do pieczenia i mocno dociskamy do dna, wyrównując powierzchnię (możemy to zrobić za pomocą dużej łyżki lub szpatułki). Pieczemy przez 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Owsiane batony z jabłkami zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy masę na 16 równych kawałków. Przechowujemy w hermetycznym opakowaniu do 3 dni.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/apple-flapjacks