StockFood
4.43 (214)
Zupa ogórkowa na rosole to świetny sposób na wykorzystanie wcześniej przygotowanej zupy. To doskonały posiłek dla osób lubiących kwaśne i wyraziste smaki, zwłaszcza, jeśli dolejemy do niej dodatkowo kwas z ogórków. Z dodatkiem ziemniaków jest pożywna i syci na długo, uwielbiają ją dzieci - można też spotkać ogórkową z ryżem. To też świetny pomysł na wykorzystanie rosołu z poprzedniego obiadu, zgodnie z zasadą niemarnowania jedzenia. Podpowiadamy, jak zrobić zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
gotowy rosół 1.5 l
ziemniaki 5 szt.
kiszone ogórki 7 szklanka
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
śmietana 45 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
Przygotowanie: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Następnie ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieramy na tarce.
Ogórki: ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Możemy dodać też gotowy przecier ogórkowy, ze sklepu lub domowy.
Gotowanie ogórkowej na rosole: do garnka wlewamy wywar mięsny, podgrzewamy go, dodajemy ziemniaki i gotujemy je przez 5 minut. Potem dodajemy marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe. Tym razem gotujemy przez 10-15 minut. Następnie zupę należy gotować 15-20 minut, po tym Po tym czasie dodajemy starte ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doprowadzamy do ponownego zagotowania.
Podanie: zupę ogórkową na rosole warto zabielić śmietaną 18% - wcześniej trzeba ją zahartować, czyli wymieszać z odrobiną ciepłej zupy. Dzięki temu się nie zwarzy. Dodatkowo możemy ją posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki, a nawet szczypiorkiem.
Porady
- Zupa ogórkowa na rosole będzie miała głębszy smak, jeśli starte ogórki przesmażymy na patelni z czosnkiem i masłem. Powinny się delikatnie zarumienić i przyjemnie pachnieć. Najlepsza do tego będzie patelnia o nieprzywierającym dnie, które w równomierny sposób przewodzi temperaturę, np. powlekana ceramiką, stalowa, żeliwna. Taki przepis na zupę ogórkową na rosole z pewnością zyska uznanie podczas rodzinnego obiadu lub spotkania w gronie znajomych.
- Ogórkowa to tradycyjny posiłek przygotowywany w kuchni polskiej. Mamy i babcie często ją przygotowywały w ramach rodzinnego obiadu. Najczęściej zupa ogórkowa na rosole przygotowywana była z ziemniakami. Ale można ją podać również z ryżem. Od czasu do czasu spotykana jest zupa ogórkowa na rosole z makaronem. W tej wersji szczególnie smakuje ze świeżym, domowym makaronem.
- Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wielu przypraw. Najczęściej wykorzystuje się liść laurowy, ziele angielskie, estragon, majeranek, lubczyk, oregano, a czasami dodaje się szczyptę zmielonego kminku. Takie przyprawy i zioła wzmacniają smak i dobrze współgrają z kwaśnymi ogórkami kiszonymi. Ważne, żeby pochodziły z naturalnej fermentacji. Z pewnością nie nadają się do tego ogórki konserwowe, ze względu na zalewę octową.