Urzekła mnie prostota tego przepisu i wyjątkowy smak wypieku
Składniki:
350 g suszonych śliwek pociętych nożyczkami
250 g rodzynek
175 g suszonej żurawiny
175 g miękkiego masła
175 g ciemnego cukru muscovado
225 g (175 ml ) miodu
125 ml Frangelico lub innego likieru kawowego bądź orzechowego
sok i drobno otarta skórka z 2 pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao w proszku
3 jajka rozkłócone
150 g mąki
75 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do przybrania:
Gotowa polewa czekoladowa
Drażetki czekoladowe mocca
Niebywale prosty keks czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Lista składników może nieco przerażać,ponieważ jest dość długa ale samo ciasto robi się szybko i nie wymaga wcale kulinarnej wprawy.A co do smaku ciasta hm.. warto poświęcić tą chwilkę w kuchni aby później moc delektować się smakiem tego ciasta.
Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie"
1.Nagrzej piekarnik do 150 stopni i przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm wykładając ja podwójną warstwą papieru do pieczenia.
2.Do dużego szerokiego rondla rondla włóż owoce,masło,cukier,miód,wlej likier,dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy oraz przyprawy i kakao w proszku.Całość doprowadź do wrzenia na małym ogniu,mieszając aż masło się roztopi.Gotuj na małym ogniu przez 10 minut,zdejmij rondel z ognia i odstaw na 30 min.
3.Gdy masa przestygnie dodaj rozkłócone jajka,mąkę,mielone migdały,proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj drewnianą łyżka żeby wszystko dokładnie połączyć.
4.Przelej masę do przygotowanej tortownicy.Wstaw do piekarnika i piecz ok. 80 min.Po tym czasie wierzch ciasta powinien się związać ale będzie lśniący i lepki.Wbity w środek ciasta patyczek powinien być po wyjęciu oklejony ciastem.
5.Wyjmij tortownicę z piekarnika i ustaw na metalowej kratce do ostygnięcia,po czym wyjmij ciasto z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.Przestudzone ciasto oblej rozpuszczoną polewa i obsyp czekoladowymi drażetkami.