Getty Images/iStock
5 (4)
Nalewka z rabarbaru ma charakterystyczny, lekko cierpki smak i intensywnie rubinowy kolor. Nie jest przesadnie słodka, dlatego z pewnością polubią ją amatorzy wytrawnych trunków. Doskonale sprawdzi się spożywana samodzielnie, a także jako baza do drinków. Przepis na nią jest prosty, łatwo go też modyfikować o inne, ulubione składniki i tworzyć oryginalne wersje smakowe, np. z cytrusami albo cynamonem. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować tę niezwykle smaczną nalewkę z rabarbaru.
rabarbar 1 kg
woda 300 ml
cukier 200 g
spirytus 500 ml
Przed przygotowaniem nalewki z rabarbaru warto wyparzyć słoik oraz nakrętkę, w którym łodygi będą leżakować. Możemy zrobić to w zmywarce, przy użyciu programu z temperaturą min. 75°C lub przez 10-20 sekund przelewając je wrzątkiem.
Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy w zimnej wodzie (nie musimy ich obierać). Odcinamy liście (nie nadają się do jedzenia), a pozostałą część kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok. 2-3 cm.
Rabarbar umieszczamy w słoju (najlepszy będzie duży, min. 3-litrowy), zasypujemy go cukrem (możemy zastąpić go ok. 400 g miodu) i dokładnie mieszamy. Naczynie szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe i ciemne miejsce (czas leżakowania nie został wliczony do czasu przygotowania nalewki).
Po upływie tego czasu, gdy roślina puści już sok, do słoika wlewamy alkohol (najlepszy będzie spirytus, jednak dobrze zastąpi go również bezsmakowa wódka) oraz przegotowaną wodę. Całość dobrze mieszamy, szczelnie zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce – tym razem na 4-8 tygodni. Warto co kilka dni potrząsnąć zawartością naczynia, żeby dokładnie wymieszać składniki.
Gotową nalewkę przecedzamy przez gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy łodygi z soku. Jeśli chcemy, by miała lekko cytrusowy smak, możemy dolać do niej sok z połowy cytryny. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie aromatu będzie również dodanie rozkrojonej laski wanilii. Rabarbarówkę przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Odpowiednio przechowywana, zachowa swoją świeżość przez wiele miesięcy.
Nalewkę z rabarbaru możemy pić od razu, jako samodzielny trunek lub dodatek do drinków. Możemy również na jej bazie przygotować lemoniadę rabarbarową w wersji dla dorosłych.