0 (0)
Mojito bezalkoholowe jest niezwykle orzeźwiające, dzięki limonce, która wprowadza kwaśny i lekko gorzki smak, który równoważy brązowy cukier. Do tego kostki lodu, zalane gazowaną wodą, a całość dopełniają liski świeżej mięty. Bez problemu zastępuje klasyczną wersję na bazie rumu. Dzięki temu unikniemy też złego samopoczucia następnego dnia. Podpowiadamy, jak zrobić mojito bezalkoholowe, wystarczy do 15 minut.
limonka 1 szt.
lód 1 szklanka
świeża mięta 0.5 pęczka
brązowy cukier 24 g
woda gazowana 300 ml
Limonka: dokładnie ją myjemy, można nawet użyć szczoteczki, żeby ją wyszorować. Następnie sparzamy ją wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rolujemy ją na blacie lub desce, delikatnie przyciskając - dzięki temu odda więcej soku. Kroimy ją na ćwiartki.
foodie.by.bb
Mięta: przekładamy ją na sitko i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym
foodie.by.bb
Mojito bezalkoholowe: do wysokiej szklanki wrzucamy 2 ćwiartki limonki, dodajemy połowę brązowego cukru. Rozgniatamy tłuczkiem barmańskim lub od moździerza, opcjonalnie sprawdzi się też łyżka.
foodie.by.bb
Lód: kostki dodajemy do szklanki z limonką i cukrem.
foodie.by.bb
Woda gazowana: zalewamy nią mojito z kostkami lodu, sokiem z limonki i miętą. Mieszamy.
foodie.by.bb
Podanie: mojito możemy dodatkowo ozdobić liskami mięty lub kawałkami limonki. A jak mamy więcej czasu warto zrobić crustę. Wystarczy zmoczyć brxeg szklanki sokiem z limonki lub wodą i zanurzyć ją w cukrze.
foodie.by.bb