Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.58 (177)
Mazurek cytrusowy z migdałami to następna wersja znanego wielkanocnego wypieku. Dzięki migdałom i pistacjom nabierze wyjątkowego charakteru. Mazurek cytrusowy z migdałami to proste ciasto na święta.
mąka tortowa 280 g
sól 3 g
jajka 2 szt.
masło 200 g
mąka migdałowa 200 g
migdały 130 g
cukier puder 120 g
skórka z cytryny 1 szt.
skórka pomarańczowa 1 szt.
sok z cytryny 1 szt.
miód 45 g
pistacje 20 g
owoce kandyzowane 20 g
Na ciasto: do przesianej mąki dodajemy sól, jajka i masło (150 g). Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i schładzamy przez 1 godz. w lodówce. Ponownie je zagniatamy i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki: o średnicach 20 i 24 cm. Większy placek wykładamy na spód tortownicy, podwijamy brzegi na wysokość 2 cm, po całości gęsto nakłuwamy widelcem.
Na dolną warstwę: wszystkie składniki nadzienia migdałowego - 200 g zmielonych migdałów, 50 g całych migdałów, 120 g cukru pudru, starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy, sok z jednej cytryny - dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na większym placku. Przykrywamy drugim plackiem. Także nakłuwamy ciasto widelcem.
Na górną warstwę: masło z miodem rozpuszczamy w mikrofalówce lub garnuszku na małym ogniu, dodajemy migdały: 20 g posiekanych, 50 całych, bez skórki, pistacje posiekane, kandyzowaną skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pieczemy 20–25 min w temp. 200°C. Studzimy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: sernik z czekoladą i toffi