maslano_kruche_ciasteczka_choinki

Maślano kruche ciasteczka - choinki

Ocena:

4.5 (154)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
Smaczne, kruche ciasteczka, które można powiesić na choince

Składniki:

  • mąka - 15 dag
  • cukier puder 16 dag
  • sól 1 szczypta
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • jajka 1 szt
  • masło schłodzone 7 dag
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • margaryna do blaszki 1 łyżka
  • do dekoracji
  • gruby cukier rafinada
  • lub brązowy

Maślano kruche ciasteczka - choinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na stolnicy wymieszać mąkę (1 -2 łyżki odłożyć) z 6 dag cukru pudru, solą i skórką z cytryny, dodać jajko.
  • Masło posiekać na drobne kawałki, rozłożyć na mące. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  • Na oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i foremką wyciąć choinki, posypać cukrem.
  • Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do piekarnika i piec 8-10 minut w temperaturze 175 stopni C. na złotożółty kolor.
  • Ciasteczka zdjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne