4.46 (182)
Danie jest słodkawe i aromatyczne - pachnie cynamonem, imbirem i ziołami. Wypróbuj przepis na marokańską pastillę z kurczakiem
kolendra 2 łyżki stołowe
kurkuma 5 g
korzeń imbiru 5 g
cukier puder 60 g
cynamon 10 g
pieprz 3 g
sól 6 g
kurczak 1 kg
natka pietruszki 4 łyżki stołowe
cebula 2 szt.
olej 10 ml
mąka 300 g
sok z cytryny 30 ml
masło 180 g
jajka 3 szt.
migdały 100 g
Ciasto: z mąki, 1/2 szklanki letniej wody, 100 g stopionego masła i szczypty soli szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce.
Wypełnienie: cebule obieramy, drobno siekamy, szklimy na 2 łyżkach masła. Wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy kurczaka podzielonego na 8 porcji. Dodajemy imbir, kurkumę, świeże zioła, sól i pieprz. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu 45–50 min.
Zagęszczenie: mięso wyjmujemy, a do bulionu dodajemy 1/2 łyżki cynamonu. Gotujemy na dużym ogniu, aż zostanie ok. szklanki płynu, zmniejszamy ogień. Jajka roztrzepujemy z sokiem z cytryny, wlewamy do bulionu, mieszamy i podgrzewamy, aż powstanie kremowy sos (nie doprowadzamy do wrzenia).
Mięso: usuwamy z niego kości i skórkę. Drobno kroimy, wkładamy z powrotem do sosu. Studzimy.
Pastilla: naczynie żaroodporne natłuszczamy. Cukier puder mieszamy z mielonymi migdałami i cynamonem. Roztapiamy resztę masła. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Dzielimy na 6 płatów nieco większych od formy. Każdy z nich smarujemy masłem. 2 płaty wkładamy do formy, przekładamy masę mięsną, przykrywamy wystającym ciastem. Na tym kładziemy 2 płaty ciasta, posypujemy migdałami. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Na wierzchu kładziemy 2 płaty ciasta i zawijamy pod pastillę.
Pieczenie: ciasto smarujemy z wierzchu resztą masła. Pieczemy 25–30 min w temp. 200°c na złocistobrązowo. Lekko studzimy i oprószamy resztą cukru pudru z cynamonem.