Fot. i stylizacja: MIÓD MALINA STUDIO
4.51 (182)
Makaron mie z dynią i brukselką to pomysł na sycący obiad w orientalnym stylu. Makaron mie jest ekspresowy w przygotowaniu. Wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Przepis na makaron mie z dynią i brukselką to świetny sposób na wykorzystanie warzyw korzeniowych i kapustnych.
makaron chiński 300 g
brukselka 300 g
dynia 300 g
shiitake 150 g
dymka 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
olej sezamowy 4 łyżki stołowe
makaron mie 1 szt.
sos sojowy 0.5 szklanki
chili 0.5 szklanki
ocet ryżowy 1 łyżka stołowa
miód 1 łyżka stołowa
sól 1 szczypta
sezam 1 szczypta
Porady
W przepisie wykorzystano:
- 1/2 szklanki gotowego słodkiego sosu chili
- 300 g miąższu dyni hokkaido
- opcjonalnie nasiona sezamu
Chiński makaron mie jest nieodłącznym składnikiem szybkich dań kuchni azjatyckiej. Można go podawać także do swojskiego rosołu czy pomidorowej – wystarczy przyprawić je np. kuminem, imbirem czy kolendrą, aby nabrały zupełnie innego charakteru!