Pełne, sycące danie rybne na świąteczny stół. Łosoś pieczony pod puree z kolorowych ziemniaków zrobi wrażenie na gościach i domownikach. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.
Składniki:
800 g ziemniaków zwykłych, obranych
sól
2 łyżki masła
75 ml mleka
pieprz
700 g filetu świeżego z łososia ze skórą
sok z połowy cytryny
pęczek koperku
2 łyżki świeżo startego parmezanu
po jednym kolorowym ziemniaku (batat, fioletowy, żółty), pokrojonych w cieniutkie plasterki
Łosoś pieczony pod ziemniaczanym purée - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zwykłe ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy, odparowujemy i miksujemy na purée z masłem oraz mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy obficie świeżym koperkiem. Rybę układamy w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem. Na wierzchu rozprowadzamy warstwę purée i posypujemy parmezanem. Wierzch dekorujemy plasterkami surowych kolorowych ziemniaków, ułożonych w łuskę. Pieczemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Do łososia możemy podać sos: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną szalotkę, szklimy, dolewamy trochę białego wina, śmietankę wymieszaną z niewielką ilością mąki. Mieszając, dodajemy posiekany szczypiorek, sól oraz pieprz do smaku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018