Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 15 minut
Porcja: 340 kcal
Składniki:
kurczak (ok. 1,4 kg)
po 20 dag mielonego mięsa drobiowego i wieprzowego
10 dag boczku
białko
po 3 łyżki rodzynek i pistacji
kilka suszonych śliwek
5 łyżek śmietany
kilka gałązek rozmarynu
kilka listków szałwii
4 łyżki masła
1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
sól, pieprz
Kurczak z farszem mięsno-bakaliowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rodzynki namoczyć w wodzie, osączyć. Pistacje i suszone śliwki drobno pokroić. Boczek pokroić w bardzo małą kostkę.
Oba mielone mięsa dokładnie wymieszać ze śmietaną i białkiem. Dodać bakalie i boczek, wymieszać (ewentualnie można dolać kieliszek deserowego wina), oprószyć solą oraz pieprzem.
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Napełnić farszem mięsno-bakaliowym, otwór zaszyć lub spiąć.
Masło stopić w brytfannie, włożyć kurczaka, obsmażyć. Posypać rozmarynem i szałwią, wlać wino, piec przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180°C, często polewając sosem.