Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.43 (162)
Kremówka kajmakowa to kolejna wariacja na temat sernika. Dzięki kajmakowi i płatkom migdałowym ciasto nabiera odświętnego wyglądu. Kremówka kajmakowa będzie hitem na stole - od święta i nie tylko!
ciasto francuskie 2 szt.
żelatyna 10 g
śmietana kremówka 600 ml
ekstrakt waniliowy 10 ml
cukier puder 55 g
masa kajmakowa 250 g
płatki migdałowe 200 g
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Kwadratową formę o boku 20 cm i wysokich brzegach natłuszczamy i wylepiamy papierem do pieczenia tak aby wystawał z formy (dzięki temu ciasto będzie łatwiej wyjąć). Na większej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy jeden plaster ciasta nakłuwamy go widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i lekko obciążamy np. inną blaszką. Pieczemy przez 20 min lub do momentu gdy się lekko zezłoci. Zdejmujemy blaszkę i papier do pieczenia, podpiekamy kolejne 10–15 min lub aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy aby całkowicie ostygło. To samo robimy z drugą porcją ciasta.
Żelatynę dodajemy do 60 ml gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aby ostygła. Śmietankę z wanilią i cukrem ubijamy mikserem na gęsty krem łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną.
Ciasto przycinamy tak, aby pasowało do kwadratowej formy. Jeden kawałek umieszczamy na dnie. Na to wykładamy krem wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem upieczonego ciasta. Kajmak równomiernie rozprowadzamy na cieście i posypujemy płatkami migdałów. Schładzamy co najmniej 4 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: mazurek kawowy z bakaliami