www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Domowa czekolada z popcornem to wspaniałe połączenie słodyczy z lekko słoną przekąską. Zaskakuje prostotą wykonania i nieoczekiwanym smakiem, a przy tym dobrze wygląda, dzięki połączeniu dwóch kolorów. Przyjemnie chrupie, zwłaszcza, gdy jedzona jest niedługo po przygotowaniu, potem popcorn wyraźnie mięknie. W przygotowaniu takiego deseru bardzo chętnie biorą udział dzieci. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na domową czekoladę z dodatkiem popcornu.
czekolada mleczna 200 g
biała czekolada 200 g
popcorn 100 g
Przygotowanie: blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekolada: mleczną i białą łamiemy na kawałki i roztapiamy oddzielnie. Potem odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Łączenie: wlewamy większość czekolady na blachę - mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Posypujemy solonym popcornem (albo z dodatkiem tofii), skrapiamy pozostałą mleczną i białą czekoladą. Odstawiamy do stężenia - żeby przyspieszyć proces, można ją przełożyć do lodówki. Przed podaniem domową czekoladę z popcornem kroimy na duże kawałki.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/toffee-popcorn-bark