Kompot z dyni / fot. iStock
4.25 (210)
Kompot z dyni jest świetnym napojem. Przyjemnie orzeźwia, dobrze zaspokaja pragnienie, a dzięki dodatkowi korzennych przypraw dba między innymi o szybsze trawienie. Sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu, ale i jako napój pity między posiłkami. Co ważne, do jego przygotowania możemy też wykorzystać inne owoce, na przykład jabłka. Sprawdź nasz przepis na kompot z dyni!
dynia 0.5 szt.
woda 5 l
goździki 10 szt.
anyż 3 szt.
cynamon 1 łyżeczka
ocet 6 łyżek stołowych
cukier 3 łyżki stołowe
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą. I gotujemy. Dodajemy goździki, anyż, cynamon i cukier do smaku, a następnie ocet. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie miękka. Kompot z dyni gotowy!
Porady
W przepisie na kompot z dyni wykorzystujemy:
- dynię – najlepiej średniej wielkości
- cukier – można zastąpić miodem
- goździki i anyż – jeśli nie lubimy, można nie dawać
Kompot z dyni najlepiej będzie się prezentował w dużym szklanym dzbanku. Postawmy go na stole i niech każdy z domowników sam naleje sobie porcję kompotu. Do dzbanka warto wrzucić też kilka kawałków dyni - będą świetnie wyglądać.
Przepis na kompot z dyni nie jest zbyt skomplikowany. Warto jednak pamiętać o kilku elementach, które mogą wpłynąć na finalny efekt. Przede wszystkim powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę dyni. Mimo, że kompot uda się praktycznie z każdej dyni, którą znajdziemy w sklepie, to najlepsze będą do niego dynie takie jak piżmowa czy hokkaido. Ich miąższ jest soczysty i ma piękny kolor – dzięki temu nasz kompot z dyni również będzie intensywnie pomarańczowy.
Dynię przed ugotowaniem musimy obrać i oczyścić z pestek. Nie jest to takie łatwe, gdy dynia jest surowa. Kiedy przygotowujemy zupę krem z dyni czy ciasta z jej dodatkiem, zwykle dynię pieczemy, co powoduje, że skórka właściwie sama z niej schodzi. W przypadku surowej dyni, najlepiej przekroić ją na pół, a następnie na ćwiartki. Jeśli mamy dużą dynię, może się okazać, że trzeba będzie podzielić ją na jeszcze mniejsze części. Następnie usuwamy z dyni pestki, które można uprażyć w piekarniku i zjeść jako zdrową przekąskę. Z ćwiartek dyni łatwiej będzie nam wykroić skórę, ale trzeba pamiętać, że dynia jest twarda i powinniśmy obierać ją ostrożnie.
Jak ugotować kompot z dyni? My proponujemy kompot z dyni z octem. Zamiast octu możecie użyć też soku z cytryny, efekt będzie podobny. Nasz kompot z dyni przyprawiamy korzennie – dodatek cynamonu, anyżu i goździków sprawi, że będzie to prawdziwy jesienny przysmak.
Kompot z dyni warto urozmaicić dodając do niego na przykład pokrojone w plasterki jabłko. Sprawdzą się też inne owoce, na przykład morele czy brzoskwinie. Samą dynię do kompotu możemy pokroić w kostkę lub grubsze plasterki. Ugotowana dynia z kompotu nadaje się do jedzenia – można wykorzystać ją w innych daniach. Przykładowo, zblendowana na puree może posłużyć za dodatek do zupy dyniowej, być dodatkiem do naleśników czy placków. Możemy też zjeść ją po prostu samą, po wypiciu kompotu.