Kolorowe galaretki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Owocowe galaretki przygotować w zmniejszonej ilości wody niż na opakowaniu ok.400 ml - można zrobić to dzień wcześniej - każdą w oddzielnym naczyniu,
1/2 ltr mleka plus 3/4 szkl.cukru zagrzac - nie gotować.
1/2 paczki żelatyny zalać zimną wodą tak by przykryc powierzchnię.
Do namoczonej żelatyny wlać gorące mleko i mieszać,ja robię to w kubeczku i to co sie rozpuści wlewam do mleka,powtarzając czynność do chwili aż cała żelatyna się rozpuści.Mleko można podgrzewać ale nie gotować.
Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę,wkładamy do tortownicy,wlewamy 1/2 ltr śmietany-mieszmy- i do tego ostudzone, zimne mleko z żelatyną.Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Porcja na małą tortownicę do dużej można użyć 3 lub 4 galaretek rozpuszczając je w 300 ml wody.