5 (7)
Koktajl z selera naciowego to bomba witamin w jednej szklance. Niepozorna, zielona łodyga dostarcza wartościowych składników, wspomaga pracę organizmu i pomaga dbać o linię. Jest także przyjemnym, chrupiącym dodatkiem do naszego napoju. Jej intensywny smak warto przełamać ulubionymi owocami – my wybraliśmy jabłko i banana, jednak świetnie sprawdzą się też kiwi, pomarańcze, gruszki i truskawki. Wypróbujcie ten przepis na zdrowe i pyszne smoothie z selera naciowego.
seler naciowy 120 g
banany 200 g
jabłka 200 g
woda 250 ml
Seler naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cytrynę myjemy, wyparzamy, a następnie wyciskamy sok (możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą wyciskarki). Owoce warto wcześniej przez chwilę rolować na desce kuchennej, dociskając je delikatnie do powierzchni, dzięki temu wytłoczymy więcej płyni.
Make eat easy
Jabłko (możemy zastąpić innym owocem, np. kiwi) myjemy, obieramy ze skórki i rozcinamy na ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy na cząstki.
Make eat easy
Banana obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Make eat easy
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera lub w głębokim naczyniu, dodajemy wodę (możemy zastąpić ją sokiem jabłkowym, najlepiej NFC) i miksujemy. Dla ułatwienia, można wcześniej zblendować łodygi selera, a dopiero później dodać pozostałe owoce. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego musu. Jeżeli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, dodajemy więcej wody, tak żeby dało się go swobodnie pić; z kolei jeśli wyjdzie za rzadki możemy zmiksować kolejnego banana.
Make eat easy
Koktajl z selera naciowego przelewamy do wysokich szklanek. Świetnie będzie się prezentować z łodygą z listkami, włożoną do środka szklanki.
Make eat easy