Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 1 godzina
Porcja: 580 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
70 dag ugotowanych ziemniaków
50 dag kapusty kiszonej
2 cebule
liść laurowy
6 jagód jałowca
2 łyżki sklarowanego masła
10 dag kaszanki
szczypta gałki muszkatałowej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
20 dag wędzonego boczku
sól, świeżo mielony pieprz
Knedle z kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kapustę pokroić, zalać dwiema szklankami zimnej wody. Cebule obrać, drobno posiekać, połowę dodać do kapusty wraz z liściem laurowym, ziarnami jałowca i łyżką masła. Doprowadzić do zagotowania. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu około 45 min.
Kaszankę obrać, drobno pokroić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać sól, gałkę muszkatołową, mąkę ziemniaczaną i jajka, wyrobić gładkie ciasto. Uformować 8 sporych knedli i do środka każdego wcisnąć po łyżeczce kaszanki. Gotować około 20 minut w osolonym wrzątku. Osączyć na sicie.
Boczek pokroić w kostkę i wraz z resztą cebuli podsmażyć na pozostałym maśle. Kapustę i knedle polać smażoną na maśle cebulką z boczkiem. Podawać z kapustą i kuflem dobrego piwa.