Getty Images
4.47 (170)
Kebabczeta to bułgarska potrawa, w której skład wchodzi mielone mięso, cebula, czosnek oraz aromatyczne przyprawy. Podajemy ją zazwyczaj solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa. Wspaniale smakuje polana sosem jogurtowym. Jeśli macie ochotę na smaczny kebab na patyku, koniecznie sprawdźcie poniższy przepis.
mięso mielone 500 g
cebula 1 szt.
jajka 1 szt.
czosnek 2 ząbki
kolendra 5 g
słodka papryka 3 g
sól 3 g
pieprz 3 g
Przygotowanie: cebulę i ząbek czosnku obieramy, a następnie kroimy na małe kawałki. Kolendrę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Jajko wbijamy do miseczki.
Masa: mielone mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy cebulę, czosnek, kolendrę, słodką paprykę i jajko. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi. Następnie miskę z masą zakrywamy folią do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kebabczeta: rozgrzewamy grill. W międzyczasie formujemy z mięsa podłużne kotleciki. Każdy z nich nadziewamy na patyk i smarujemy z wierzchu olejem. Następnie układamy je na gorącym ruszcie oraz pieczemy ok. 10-12 minut. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas je odwracać.
Podanie: kebab na patyku wykładamy na talerz i serwujemy z sosem.
Porady
- Kebabczeta będzie rewelacyjnie smakować, jeśli zrobimy ją z mieszanego mielonego mięsa. Oznacza to, że łączymy wołowinę z wieprzowiną lub baraniną. Poza tym warto kupić je w kawałku i samemu zmielić w maszynce. Takie mięso będzie smaczniejsze oraz zdrowsze niż gotowy produkt z supermarketu.
- Jeśli lubimy ostre dania, polecamy dodać do masy mięsnej niewielką ilość papryczki chili. Możemy użyć świeżego warzywa – należy je wtedy drobno posiekać. Jednak równie dobrze sprawdzi się suszony produkt w proszku.
- Podczas grillowania mięsa, pamiętajmy, żeby cały czas je obserwować i co jakiś czas obracać. W przeciwnym wypadku ryzykujemy, że potrawa się przypali.
- W zależności od własnych preferencji polecamy zmniejszyć lub zwiększyć ilość soli. Dzięki temu otrzymamy danie o idealnym dla nas smaku.
- Podczas formowania podłużnych kotletów, warto co jakiś czas moczyć ręce w zimnej wodzie. W ten sposób masa mięsna nie będzie nam się przyklejać do dłoni.
- Przed pieczeniem kebabów na patyku, grill musi być bardzo dobrze rozgrzany. W przeciwnym razie czas obróbki termicznej mięsa wydłuży się.
Jeśli zależy nam, żeby nasze danie odznaczało się wyjątkowo intensywnym smakiem oraz aromatem – masę mięsną możemy dodatkowo wzbogacić o:
Kebabczeta z grilla to świetna propozycja na słoną przekąskę. Jednak równie dobrze sprawdzi się w roli głównego dania. Kebab na patyku polecamy podawać z:
Kebabczetę możemy również przygotować w piekarniku. To świetna propozycja dla wszystkich osób, które nie mają grilla. W takiej sytuacji należy ułożyć kebaby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich smarujemy cienką warstwą oleju. Całość wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grilla. Mięso pieczemy ok. 30 minut w 200°C. Gotowe danie podajemy w towarzystwie swoich ulubionych sosów.