Artur Rogalski
5 (1)
Karpatka z groszkiem ptysiowym to deser bez pieczenia na każdą okazję. Tradycyjne blaty z parzonego ciasta zostały zastąpione chrupiącymi kulkami, które można dostać w każdym sklepie. Wnętrze stanowi kremowa masa budyniowa, a wierzch dekoruje cukier puder. To bezproblemowy deser, ale trzeba pamiętać, żeby przyrządzić go wcześniej – należy go chłodzić przez kilka godzin przed podaniem. Prosta karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym zaskoczy Waszych gości.
groszek ptysiowy 200 g
masło 200 g
mleko 800 ml
budyń 80 g
cukier waniliowy 16 g
żółtko 4 szt.
cukier puder 165 g
Przygotowanie: wyjmujemy masło z lodówki i doprowadzamy je do temperatury pokojowej. Jest to niezbędny krok, ponieważ masło musi być miękkie, żeby dało się zmiksować z cukrem pudrem na kremową masę. Warto wcześniej wyjąć na blat kuchenny także jajka i mleko. Łatwiej połączą się z proszkiem budyniowym, jeśli nie będą zimne. Wykładamy tortownicę o średnicy 22–24 cm papierem do pieczenia lub foliowymi rantami. Karpatka z groszku ptysiowego może przybrać też kształt prostokąta lub kwadratu.
Budyń: wlewamy 500 ml mleka do garnka z grubym dnem. Wsypujemy cukier waniliowy. Podgrzewamy. W oddzielnej misce umieszczamy żółtka (z białek możemy później zrobić na przykład kokosanki), proszek budyniowy i resztę mleka. Miksujemy, żeby powstał jednolity płyn, bez grudek. Wlewamy go do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą). Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Odkładamy ją do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krem: wsypujemy do miski 150 g cukru pudru. Dokładamy miękkie masło. Ucieramy je na puszystą, jasną masę (potrwa to około 5 minut). Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Za każdym razem krótko miksujemy krem, żeby składniki dobrze się połączyły i nie powstały grudki.
Karpatka: na dno przygotowanej tortownicy wysypujemy połowę groszku ptysiowego. Wykładamy na niego krem budyniowy. Robimy to stopniowo i ostrożnie. Lekkie kulki będą się przyklejać do masy, więc musimy uważać, żeby nie wymieszały się z wypełnieniem i pozostały na spodzie. Wierzch kremu posypujemy pozostałym groszkami. Delikatnie oprószamy gotowy deser cukrem pudrem, używając drobnego sitka. Chłodzimy przez minimum 2 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym może stać w lodówce przez 3 dni.