Karp po wenecku

Ocena:

4.5 (141)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Marynowany niczym weneckie sardynki karp będzie smakować doskonale z dodatkiem kaparów, orzeszków piniowych, rodzynek, czosnku i cebuli. Karp po wenecku zaskoczy gości przy stole!

Składniki:

  • karp  1.2 kg

  • rodzynki  45 g

  • mąka  50 g

  • oliwa z oliwek  100 ml

  • cebula  3 szt.

  • kapary  15 g

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • cukier  3 g

  • ocet winny  150 ml

  • orzechy piniowe  45 g

Karp po wenecku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Karpia kroimy w 3-cm kawałki, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju, na bardzo gorący wrzucamy kawałki ryby, pozwalając aby pięknie się zrumieniły z dwóch stron (najlepiej jeśli rozplanujemy smażenie na dwie tury). Gotowego karpia przekładamy na papierowe ręczniki, odsączamy z tłuszczu delikatnie i układamy w głębokim naczyniu.

  • Krok 2:

    Na czystą patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Cebulę i czosnek kroimy na plasterki. Najpierw wrzucamy na oliwę cebulę, szklimy przez 5 min, po 3 min dorzucamy czosnek, a po kolejnej minucie dolewamy ostrożnie ocet. Redukujemy przez 2 min, doprawiając do smaku solą, cukrem i pieprzem.

  • Krok 3:

    Karpia posypujemy odsączonymi rodzynkami, kaparami, orzeszkami i zalewamy wrzącą marynatą. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin do lodówki.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

>>> Dlaczego po wenecku? Ponieważ Wenecjanie marynują w ten sposób sardynki, a my możemy także – nieco zapomniane w naszym menu – tuszki smażonego śledzia. Przepis pasuje także do innych tłustych ryb, trzeba je tylko porządnie zrumienić. Przed podaniem nie zaszkodzi nasiekać drobno zielonej natki pietruszki.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne