Karczochy z patelni z papryką, ziemniakami i ziołami
Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Ocena:
4.47
(189)
40 min.
dla 2 osób
Łatwy przepis na lekki obiad. I w dodatku to wegetariański! Karczochy sprawdzą w kuchni, warto przygotować z nich pyszności prosto z patelni. Z dodatkiem papryki, ziemniaków i ziół to całe danie
Składniki:
4–5 młodych karczochów, samych środków, oczyszczonych i obranych
500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych
2–3 łyżki oliwy
ząbek czosnku, posiekany
kawałek papryczki pepperoni, pokrojony
po kilka gałązek: rozmarynu, tymianku i kolendry, posiekanych
pół strąka czerwonej papryki, pokrojonej
do smaku: sól, pieprz czarny i czerwony
do podania: kwaśna śmietana
Karczochy z patelni z papryką, ziemniakami i ziołami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Karczochy kroimy na kilka części każdy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i tniemy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, pepperoni, rozmaryn i tymianek, obsmażamy. Dodajemy czerwoną paprykę, obsmażamy aż lekko zmięknie
zdejmujemy z patelni.
Na tym samym tłuszczu smażymy karczochy i ziemniaki. Wkładamy z powrotem usmażoną czerwoną paprykę, doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Kwaśną śmietanę mieszamy z kolendrą, pepperoni, solą i czerwonym pieprzem, podajemy do warzyw.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019