Swietna potrawa jako głowne danie a także znakomity dodatek do obiadu.
Składniki:
Składniki:
· Główka kapusty (1,5 kg)
· 3 cebule
· 25 dag boczku
· 20 dag kiełbasy wiejskiej
· 3 łyżki oleju
· 2 łyżki octu winnego
· koper, bazylia ( żywa bądź suszona)
· kminek
· sól
· pieprz
Kapusta biala duszona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wykonanie:
Kapustę, oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować i włożyć na 15 min do wrzątku, osączyć. Rozgrzać olej, zrumienić na nim drobno posiekaną cebulę, oraz pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę. Wszystko dokładnie obsmażyć.
Następnie dodać do odsączonej kapusty usmażoną cebulę, i mięso. Wymieszać i dodać ocet winny, olej, posiekaną bazylię , koper, kminek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać schłodzoną do obiadu.