4.44 (173)
Kapsalon to zapiekanka gyros z frytkami, czyli idealne danie typu fast food, które łączy soczyste mięso i chrupiące ziemniaczki. Na dodatek na wierzchu znajduje się rozpuszczony, ciągnący się, apetyczny ser. Potrawę serwuje się ze świeżymi warzywami – cebulą, pomidorami i sałatą – oraz kremowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Podajemy sprawdzony przepis na domowy kapsalon.
pierś z kurczaka 600 g
przyprawa gyros 10 g
sałata lodowa 1 szt.
czerwona cebula 1 szt.
pomidor 2 szt.
ser żółty 150 g
ziemniaki 4 szt.
jogurt grecki 200 g
sok z cytryny 5 ml
czosnek 2 ząbki
majonez 50 g
sól 3 g
pieprz 2 g
Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub drobno siekamy. Łączymy go z majonezem i jogurtem naturalnym. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy do połączenia składników. Możemy też dorzucić do sosu świeże zioła, na przykład tymianek, kolendrę, natkę pietruszki lub koperek. Schładzamy go przez około 30 minut, żeby smaki się „przegryzły”.
Tomosz Dobre
Oczyszczamy pierś kurczaka (mogą być to same polędwiczki) z błonek. Kroimy mięso w mniejsze kawałki – kostkę lub paski. Wkładamy je do miseczki i oprószamy przyprawą gyros. Możemy też sporządzić odpowiednią mieszankę samemu, żeby powstał wyjątkowo aromatyczny kapsalon. Kebab, shoarmę i podobne dania typu fast food idealnie podkreślą między innymi słodka papryka, suszony czosnek, majeranek, rozmaryn, kurkuma, chili, ziele angielskie, nasiona kolendry i goździki. Mieszamy mięso, żeby dokładnie pokryć je przyprawą. Odstawiamy miseczkę na 20 minut w chłodne miejsce.
Tomosz Dobre
Myjemy sałatę lodową w zimnej wodzie. Osuszamy ją na ręczniku papierowym lub w wirówce, po czym rwiemy na mniejsze kawałki. Możemy też wykorzystać kapustę pekińską (szatkujemy ją). Pomidory myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy na ósemki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser żółty (na przykład goudę lub cheddar) ścieramy na grubych oczkach tarki. Sprawdzi się też mozzarella – taka jak do pizzy, półtwarda, nie z zalewy.
Tomosz Dobre
Obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w słupki. Żeby powstały chrupiące frytki, warto przepłukać je kilka razy zimną wodą (można je też namoczyć). Dzięki temu usuwamy nadmiar skrobi z ziemniaków. Dokładnie je osuszamy. Smażymy na oleju rozgrzanym do około 180°C. Kiedy się zarumienią, wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Tomosz Dobre
Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni. Wrzucamy do niej zamarynowane kawałki piersi kurczaka. Czekamy około 2 minut, aż przysmażą się od spodu, a następnie przekręcamy szczypcami lub widelcem na drugą stronę. Kiedy mięso zmieni kolor (możemy rozkroić jeden kawałek, żeby się upewnić, że nie jest już różowe w środku). Ściągamy je z patelni. Nie smażymy kurczaka zbyt długo, żeby nie stał się suchy i gumowaty.
Tomosz Dobre
Rozkładamy kurczaka w dwóch niewielkich, jednorazowych foremkach (aluminiowych lub z żaroodpornego papieru). Przykrywamy go frytkami. Posypujemy je serem żółtym. Wstawiamy foremki do piekarnika z włączoną funkcją grill (można też po prostu uruchomić górną grzałkę i umieścić kapsalony na wyższej półce). Czekamy kilka minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i na wierzchu umieszczamy kolejno czerwoną cebulę, pomidory i sałatę. Obficie polewamy potrawę sosem czosnkowym.
Tomosz Dobre