Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.57 (146)
Piernikowa nuta i dodatki z selera w dwóch postaciach - tak podana kaczka pieczona na pewno sprawdzi się od święta, ale nie tylko! Oryginalne połączenie smaków w daniu na pewno zasmakuje rodzinie.
pierś z kaczki 2 szt.
seler 1 szt.
jabłka 2 szt.
cytryna 1 szt.
kwaśna śmietana 100 ml
oliwa z oliwek 30 ml
sól 5 g
pieprz biały 3 g
piernik 100 g
pomarańcze 1 szt.
miód 30 ml
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 240°C. Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę kładziemy w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika pieczemy 15 min. W połowie pieczenia odlewamy tłuszcz.
Seler obieramy i tniemy w słupki. Jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Przykrywamy i pieczemy przez 10 min w kuchence mikrofalowej ustawionej na pełną moc. Odkładamy 4 łyżki paluszków z selera. Resztę miksujemy na purée razem z jabłkami, śmietaną, oliwą, solą i pieprzem.
Kromki piernika pieczemy w tosterze. Kroimy na kawałki i grubo miksujemy krótkimi impulsami. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i miód. Mieszamy.
Piersi zdejmujemy z naczynia do pieczenia i pozostawiamy, aby odpoczęły w ciepłym miejscu owinięte folią aluminiową. Tłuszcz zlewamy do naczynia do pieczenia wkładamy piernik z dodatkami i wstawiamy na 5 min do wygaszonego piekarnika. Piersi kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy kruszonką piernikową. Podajemy na ciepło z paluszkami i purée z selera.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016
Porady
Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym