5 (1)
Jajka faszerowane z chrzanem to prosta propozycja idealna na Wielkanoc. Mają kremowe, lekko pikantne nadzienie, które powstaje w mgnieniu oka. Wystarczy wydrążyć żółtka z jajek na twardo i rozetrzeć je z dodatkami. Świetnie prezentują się udekorowane czerwoną papryką, kaparami i natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zróbcie jajka faszerowane chrzanem i majonezem na świąteczne śniadanie lub przyjęcie.
jajka 6 szt.
chrzan 15 g
majonez 50 g
sól 2 g
pieprz 2 g
czerwona papryka 20 g
kapary 12 szt.
natka pietruszki 0.25 pęczka
Umieszczamy jajka w rondelku z wodą (dobrze, żeby nie były bardzo świeże, bo takie trudniej jest idealnie obrać po ugotowaniu). Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach przekładamy je do zimnej kąpieli (najlepiej z lodem, żeby natychmiast zatrzymać obróbkę termiczną). Duże jajka mogą potrzebować 10 minut, żeby całkowicie się ściąć, ale nie przeciągajmy tego procesu. Zbyt długo gotowane żółtko stanie się suche i gumowate.
wero.ugc
Kiedy jajka wystygną, obieramy je. Najpierw obtłukujemy skorupkę łyżką, a następnie starannie ją zdejmujemy, najlepiej pod wodą, będzie wtedy łatwiej odchodzić. Kroimy oczyszczone i osuszone jajka wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, ostrożnie, żeby nie naruszyć białek, które posłużą za „naczynie” dla pasty chrzanowej.
wero.ugc
Wkładamy żółtka do miseczki. Dodajemy majonez i chrzan. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy, najlepiej widelcem, żeby dobrze rozetrzeć składniki. Możemy też zmiksować je na jednolitą pastę w robocie kuchennym. Do chrzanowego farszu pasują różne zioła (świeże lub suszone). Sprawdzi się na przykład czosnek niedźwiedzi, lubczyk lub majeranek, a nawet charakterystyczny w smaku estragon.
wero.ugc
Wkładamy nadzienie do wgłębienia po żółtkach. Da się to zrobić zarówno za pomocą łyżeczki, jak i rękawa cukierniczego. Można po prostu odciąć jego końcówkę, tworząc otwór o średnicy około 1 cm (sprawdzi się wtedy również zwykły woreczek foliowy) lub wykorzystać tylkę w kształcie gwiazdki. W ten sposób otrzymamy ładne, efektowne jajka z chrzanem.
wero.ugc
Opłukujemy natkę pietruszki w zimnej wodzie, osuszamy ją i siekamy lub rwiemy palcami na kawałki. Odsączamy kapary z zalewy, a czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę (możemy wykorzystać do ozdoby także słodką lub pikantną sproszkowaną paprykę). Układamy jajka faszerowane z chrzanem na talerzu. Dekorujemy je przygotowanymi dodatkami.
wero.ugc