Jagnięcina i chrzan to połączenie doskonałe. Przygotujcie soczysty kawałek jagnięciny na obiad, nie pożałujecie!
Składniki:
70 dag żeberek jagnięcych (może być też comber lub mostek)
1/2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
łyżeczka zmielonej kolendry
duża szczypta chili
świeżo zmielony pieprz
sól morska
ząbek czosnku, zgnieciony
łyżka oliwy
tłuszcz kaczy lub klarowane masło do smażenia
NA SOS: 1/2 szklanki majonezu chrzanowego
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2–3 gałązki świeżej mięty, posiekane
łyżka oliwy
sól, pieprz
DO PODANIA (zamiast tradycyjnego pureé ziemniaczanego): szklanka kaszy bulgur
1 i 1/2 szklanki rosołu lub dobrego wywaru warzywnego
łyżka tłuszczu kaczego lub masła klarowanego
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Jagnięcina z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso nacieramy przyprawami oraz czosnkiem i oliwą. Odstawiamy do zamarynowania na 2–3 godz. lub na noc. Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obydwu stron – aby się nie przesuszyło, nie powinno to trwać dłużej niż 2–3 min z każdej strony.
Usmażone mięso przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 10 min, żeby zmiękło. W tym czasie mieszamy składniki na sos. Kaszę bulgur zalewamy gorącym rosołem lub bulionem, kiedy wchłonie znaczną część, dodajemy jeszcze tłuszcz, masło, zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Trzymamy pod przykryciem. Kaszę, jagnięcinę i sosy podajemy na podgrzanym talerzu. Możemy udekorować listkami mięty.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017