Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: ok. 4 godzin
Porcja: 140 kcal
Składniki:
8 filetów z piersi kurczaka (ok. 80 dag)
3 dymki
2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
5–6 łyżeczek żelatyny
ząbek czosnku
łyżeczka szafranu lub kurkumy
łyżeczka imbiru
kilka gałązek natki
sól, pieprz
Galaretka cytrynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety umyć, osuszyć, pokroić w dość grube słupki. Dymki (bez szczypiorku) obrać, posiekać. Kandyzowaną skórkę cytrynową pokroić w paski. Czosnek obrać, posiekać. Natkę umyć, osuszyć.
Kurczaka, dymki, skórkę z cytryny, czosnek i natkę włożyć do rondla, wlać 3 szklanki wody, dodać szafran i imbir, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, gotować 20 minut. Ostudzić, odcedzić (wywar zachować).
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, mieszając rozpuścić na małym ogniu. Dodać do wywaru z gotowania, wymieszać.
Słupki kurczaka z dodatkami ułożyć w podłużnej formie, zalać wywarem, ostudzić. Galaretkę wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry.