Adobe Stock
0 (0)
Frozen yogurt to orzeźwiający, malinowy deser, który wspaniale sprawdzi się w słoneczne, ciepłe dni. Z wyglądu nieco przypomina lody, jednak zawiera o wiele mniej cukru i tłuszczu. Serwujemy go w pucharkach oraz dekorujemy świeżymi owocami. Wspaniale smakuje oblany miodem lub polewą czekoladową. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ten pyszny jogurt mrożony.
maliny 700 g
jogurt naturalny 500 g
cytryna 1 szt.
cukier 170 g
ekstrakt waniliowy 5 ml
Przygotowanie: maliny myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę dzielimy na pół – do przygotowania deseru będzie nam potrzebna tylko jedna połówka, z której należy wycisnąć sok.
Mieszanie: jogurt wlewamy do miski. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, maliny, sok z cytryny i śmietankę. Całość blendujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Następnie przykrywamy naczynie folią do żywności i odstawiamy na 3-4 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru) do lodówki.
Mrożenie: gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru). Ważne jest, żebyśmy co 30 minut mieszali jogurt. Dzięki temu unikniemy powstania kryształków lodów.
Podanie: frozen yogurt podajemy w pucharkach i dekorujemy owocami.
Porady
- Do przygotowania frozen yogurt najlepiej sprawdzi się jogurt naturalny o wysokiej zawartości tłuszczu. Jeśli mamy taką możliwość, warto zrobić go samemu w domu lub kupić od rolnika.
- Zamiast śmietanki 30% niektórzy wzbogacają jogurt również o dodatek mascarpone. Dzięki temu deser będzie odznaczać się niesamowicie kremową konsystencją.
- Mrożony jogurt rewelacyjnie smakuje polany miodem, polewą kakaową lub owocową. Możemy dodatkowo posypać go wiórkami czekoladowymi, prażonymi orzechami, kolorową posypką, a nawet pokruszonymi herbatnikami.
- Frozen yogurt z łatwością przygotujemy w maszynie do lodów – wystarczy, że wlejemy do niej gotową masę i będziemy postępować według instrukcji producenta.
- Deser z powodzeniem wykonamy w różnych wariantach smakowych. Zamiast malin możemy dodać np. truskawki, jagody, a nawet banany. Jeśli mamy ochotę na jogurt waniliowy, wystarczy, że pominiemy dodatek owoców.
- Ilość cukru możemy dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć. Ponadto zastąpimy go również ksylitolem bądź erytrolem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby eksperymentować z dodatkiem miodu, syropu klonowego lub z agawy.
- Przed wstawieniem jogurtu do zamrażalnika, przelewamy go do plastikowego lub szklanego pojemnika. Sprawdzi się tutaj również specjalna forma silikonowa. W ostateczności możemy użyć keksówki wyłożonej folią do żywności.
- W wegańskiej wersji deseru, przygotujemy go na bazie malin, banana oraz jogurtu roślinnego np. sojowego. Przynajmniej 4 godziny przed połączeniem składników, owoce należy wstawić do zamrażalnika. Dzięki temu frozen yogurt będzie odznaczał się odpowiednią konsystencją. Gotową masę możemy dosłodzić syropem klonowym.