fot. Artur Rogalski, stylizacja. Anna Borowska
4.54 (145)
Dżem porzeczkowy z malinami to pyszny smakołyk na piknik w letni słoneczny dzień.
porzeczki 450 g
maliny 450 g
woda 60 ml
cukier 900 g
Porzeczki: zdejmujemy z szypułek, myjemy i osączamy. Podgrzewamy w rondlu z dodatkiem 4 łyżek wody.
Maliny: przebieramy i myjemy. Wrzucamy do porzeczek. Gotujemy owoce przez 5 min.
Cukier: wsypujemy do garnka z owocami. Gotujemy dżem na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści (mieszamy często, żeby się nie przypalił).
Dżem: wkładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy je szczelnie i odwracamy do góry dnem, do wystygnięcia. Jeśli nie lubimy pestek w dżemie, przecieramy pulpę owocową przez sito jeszcze zanim wsypiemy cukier.
Porady
Wypróbuj nasze przepisy na przetwory!
Zobacz też: waniliowa legumina z malinami