Adobe Stock
4.46 (190)
Babka dwukolorowa piaskowa to smaczne i puszyste ciasto, które odznacza się pięknym marmurkowym wzorem. Z łatwością przygotuje ją każdy amator sztuki kulinarnej. Możemy posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować rodzynkami. Tak podana dwukolorowa babka na oleju wspaniale sprawdzi się na co dzień, jak i na Wielkanoc.
mąka pszenna 160 g
olej 125 ml
skrobia ziemniaczana 120 g
jajka 4 szt.
kakao 15 g
proszek do pieczenia 4 g
mleko 30 ml
Jajka: wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na minimum 30 minut, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Babkę z kominem o pojemności 1300 ml smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką.
Mieszanie: do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Masa: jajka wybijamy do dużej miski. Dodajemy cukier i ubijamy wszystko do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie wsypujemy mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu łączymy masę z olejem i mlekiem.
Babka: masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do formy wlewamy na przemian jasną i ciemną masę. Ciasto pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aż lekko ostygnie.
Podanie: babkę dwukolorową piaskową wyjmujemy z formy i podajemy posypaną cukrem pudrem.
Porady
- Babkę dwukolorową piaskową możemy również przygotować w keksówce lub w tortownicy, zwłaszcza, jeśli robimy ją na inną okazję niż Wielkanoc.
- Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić, czy się upiekło. W tym celu wbijamy w babkę drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy – możemy zakończyć proces pieczenia.
- Do ciasta możemy dodać cukier waniliowy. Składnik ten nada naszej babce wspaniałego aromatu. W takiej sytuacji odejmujemy taką samą ilość zwykłego cukru białego.
- Wypiek najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem przez maksymalnie 4–5 dni.
- Babkę piaskową możemy również zamrozić. Ostudzone ciasto pakujemy szczelnie w pojemniki lub woreczki przeznaczone do mrożenia, a następnie wstawiamy do zamrażalnika.
- Ostudzine ciasto rewelacyjnie smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty.
Babkę dwukolorową możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Warto mieć jednak na uwadze, że niektóre z nich są bogate w wyjątkowo ciężkie dodatki np. ser. W takiej sytuacji proporcje pozostałych składników mogą ulec zmianie. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na babkę dwukolorową na oleju:
Babki dwukolorowej piaskowej nie powinno zabraknąć podczas Wielkanocy na świątecznym stole. Jest smaczna, a przy tym pięknie wygląda. Ostudzony wypiek możemy udekorować:
Ciasto oblane lukrem lub polewą warto posypać płatkami migdałów, rodzynkami, orzechami, a nawet kandyzowaną skórką pomarańczy.
Babki możemy przygotować w wielu różnych odsłonach. Każda z nich będzie rewelacyjnie smakować w towarzystwie kawy lub herbaty. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na to ciasto: