Przepisy na Wielkanoc - babka drożdżowa. Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 9 godzin Pieczenie: 50 minut Porcja: 475 kcal
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki
5 dag drożdży
10 łyżek cukru
szklanka mleka
kostka masła (20 dag)
5 żółtek
Gałka muszkatołowa PRYMAT
skórka otarta z 1 cytryny
po 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
15 dag rodzynek
masło do formy
sól
Drożdżowa babka panettone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Drożdże wymieszać z 4 łyżkami letniej wody i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Odstawić na 30 min. Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 6 godzin.
■ Do ciasta włożyć skórki: pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, ponownie zagnieść.
■ Uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej rulonem z pergaminu, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
■ Powierzchnię ciasta naciąć na krzyż i piec 50 minut w temperaturze 200°C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć pergamin.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!