Ewa Niepytalska

Dosa masala – indyjskie naleśniki z farszem

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Dosa masala to danie śniadaniowe z południowych Indii. Składa się z cienkich, chrupiących naleśników i pikantnego farszu ziemniaczanego. Zrobienie tej ciekawej potrawy zajmuje sporo czasu, ale nie jest skomplikowane. Tradycyjne dodatki to chutney, czyli gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, i sambar – zupa z soczewicy. Sprawdźcie, jak zrobić masala dosa. Przepis na pewno warto zapamiętać i wpisać do kuchennego notatnika.

Składniki:

  • ryż  180 g

  • czarna soczewica  180 g

  • nasiona kopru włoskiego  4 g

  • sól  12 g

  • ziemniaki  500 g

  • cebula  150 g

  • korzeń imbiru  8 g

  • kurkuma  3 g

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • płatki chili  3 g

  • olej  15 ml

  • kolendra  0.5 pęczka

Dosa masala – indyjskie naleśniki z farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ryż i soczewicę płuczemy, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i nadmiaru skrobi. Zalewamy je zimną wodą. Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. 

  • Krok 2:

    Ciasto na naleśniki: odcedzamy ziarna. Dodajemy do nich sól (6 g), nasiona kopru włoskiego i połowę płynu z namaczania. Miksujemy na jednolitą masę. Ponownie odstawiamy na kolejne 12 godzin lub do czasu, kiedy ciasto sfermentuje – spieni się i powiększy objętość. Czas poświęcony na przygotowanie masy nie został ujęty w klasyfikacji dania. 

  • Krok 3:

    Ziemniaki: obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości – około 20 minut od zagotowania. Odparowujemy je i tłuczemy.

  • Krok 4:

    Farsz: cebulę kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Kolendrę opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni. Podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy imbir i przyprawy. Podgrzewamy, aż poczujemy wyraźny aromat. Wkładamy na patelnię utłuczone ziemniaki i posiekaną kolendrę. Mieszamy całość do połączenia składników.  

  • Krok 5:

    Smażenie naleśników: dużą patelnię smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Rozprowadzamy na niej ciasto za pomocą chochelki. Kiedy masa stężeje i zarumieni się, delikatnie odklejamy naleśnik. Jeśli jest odpowiednio cienki, nie ma potrzeby smażenia go z drugiej strony. 

  • Krok 6:

    Dosa masala: układamy nadzienie ziemniaczane na naleśniku i składamy go na pół. Serwujemy na ciepło z ulubionym sosem chutney. 

Porady

  • Tradycyjnie naleśniki dosa robi się z czarnej soczewicy urad dal. Możemy jednak bez problemu użyć innej odmiany, na przykład czerwonej.    
  • Do zrobienia ciasta na indyjskie naleśniki powinniśmy użyć ryżu białego o długich ziarnach –  basmati lub jaśminowego. Nie polecamy rodzajów o dużej zawartości skrobi, czyli ryżu do sushi lub risotto.   
  • Zamiast oleju do posmarowania patelni i podsmażenia farszu możemy wykorzystać masło klarowane (ghee). Jest to tłuszcz, który bardzo często pojawia się w przepisach na dania kuchni indyjskiej.  
  • Dobrym pomysłem jest zostawienie części sfermentowanego ciasta na naleśniki. Przechowujmy je w lodówce i użyjmy jako zaczynu następnym razem, kiedy będziemy chcieli przyrządzić dosa masala.   
  • Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możemy je rozcieńczyć wodą. Warto także zaopatrzyć się w specjalną szpatułkę, która ułatwia szybkie rozprowadzenie go po patelni, żeby powstał bardzo cienki placek.   
  • W przepisie na masala dosa często można znaleźć żółtą przyprawę o nazwie asafetyda. Ma intensywny cebulowy aromat i często wykorzystuje się ją w kuchni indyjskiej do różnych dań z ryżu, sosów i duszonych warzyw. Osoby uczulone na cebulę mogą dodać ten proszek do farszu ziemniaczanego. Przyprawę można kupić w specjalistycznych sklepach z żywnością egzotyczną. 
  • Coraz częściej można spotkać na targach warzywnych świeży korzeń kurkumy. Możemy go użyć do przyrządzenia dosa masala zamiast jego sproszkowanego odpowiednika. Powinniśmy się z nim obchodzić podobnie jak z imbirem. Kłącze należy obrać i posiekać lub zetrze na tarce. Pamiętajmy, że kurkuma barwi skórę na żółto – przed rozpoczęciem pracy warto założyć rękawiczki. 
  • Indyjskie naleśniki z farszem ziemniaczanym często podaje się z sosem. Sprawdzi się na przykład konfitura z czerwonej cebuli lub chutney pomidorowy. Z tą potrawą świetnie komponują się także sosy kokosowe i z orzeszków ziemnych. 
  • Tradycyjnym dodatkiem do masala dosa jest sambar, czyli gęsta zupa na bazie soczewicy i owoców tamaryndowca. Możemy ją przyrządzić do naleśników na autentyczne indyjskie śniadanie lub podać na obiad. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne