iStock
4.46 (149)
Dorsz w pomidorach to potrawa w śródziemnomorskim stylu. Danie ma formę gulaszu. Duże kawałki ryby duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem czosnku. Na koniec dodawane są oliwki, które świetnie balansują smak potrawy. W Hiszpanii dorsz duszony w pomidorach podawany jest z bagietką, którą można do woli maczać w doskonałym sosie.
dorsz 500 g
sól 5 g
pieprz 2 g
mąka pszenna 50 g
oliwa z oliwek 30 ml
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
pomidorki koktajlowe 100 g
pomidory w puszce 400 g
zielone oliwki 50 g
oregano 5 g
natka pietruszki 0.5 pęczka
Filet z dorsza: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje o wielkości ok. 5x5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
Smażenie ryby: na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przygotowane kawałki dorsza – przez ok. 2–3 min z każdej strony. Rybę zdejmujemy z patelni na talerz.
Warzywa na sos pomidorowy: obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy je na drobne kawałki (cebulę – w kostkę, a czosnek – w cienkie plasterki). Myjemy pomidorki koktajlowe.
Sos: warzywa wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy dorsza. Mieszamy, aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlewając oliwą. Po ok. 5–7 min dodajemy pomidory w puszce i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok. 10 min.
Dorsz w pomidorach: do sosu dodajemy usmażoną rybę. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3–4 min.
Podawanie: do głębokich miseczek nakładamy po 3–4 kawałki ryby z dużą ilością sosu. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Filety z dorsza mogą być ze skórką lub bez – według uznania.
- Zielone oliwki możemy zastąpić czarnymi. Wrzucamy je na patelnię w całości (ale bez pestek) lub pokrojone w krążki.
- Do sosu można dodać papryczkę chili (np. w płatkach), aby był bardziej pikantny, lub sos sojowy – aby podkręcić słony smak.
- Aby urozmaicić potrawę, pomidorki koktajlowe można przygotować osobno w piekarniku. Gałązki układamy na blasze posmarowanej oliwą i pieczemy przez 5–10 min w 180°C. Gorące kładziemy na wierzch dania.
- Dorsz w pomidorach może być podany na obiad – z ryżem na sypko lub pieczonymi ziemniakami – lub na kolację – z bagietką.
W Hiszpanii popularne są szybkie dania przygotowywane na jednej patelni, z czego najbardziej znana jest paella – ryż smażony z owocami morza i warzywami.
Dorsz w pomidorach to kolejne danie, którego smak błyskawicznie przenosi nas na wybrzeże Morza Śródziemnego. Do potrawy dodaje się dużą ilość czosnku, stąd hiszpańska nazwa – bacalao al ajoarriero, czyli dorsz z czosnkiem i warzywami.
W oryginalnym przepisie potrawa przygotowywana jest z solonym i suszonym dorszem ze skórą. Ryba w tej formie znana jest także w Portugalii. Podawana jest na wiele różnych sposobów, z czego najbardziej popularny to „à Brás”, czyli dorsz smażony z ziemniakami, cebulą czosnkiem i ściętym jajkiem.
W tej formie ryba jest bardziej delikatna, ponieważ nie jest smażona na patelni. Sos przygotowujemy w rondelku tak, jak w oryginalnym przepisie (tylko bez ryby). Przykrywamy nim dno naczynia żaroodpornego (ok. ⅓ sosu), następnie układamy oprószone solą kawałki dorsza, po czym zalewamy je pozostałym sosem. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Do potrawy można dodać:
Potrawę tuż przed podaniem można dodatkowo polać oliwą z oliwek lub niewielką ilością pesto.